TEVÉKENYSÉG

[:hu]TENYÉSZTÉS/FEDEZTETÉS

 Tenyésztés

Ménjeinket szigorú szempontok alapján válogattuk ki Spanyolországban, több száz ló közül, azzal a céllal, hogy a magyarországi spanyol lótenyésztésnek stabil, jó minőségű alapot teremtsünk. Az általunk hazánkba hozott egyedek voltak az első tiszta vérű spanyol lovak Magyarországon. Nagy felelősségünk tudatában a méneket a legjobb és legősibb tenyészetekből választottuk, törekedve arra, hogy minél több különböző vérvonal képviseltesse magát hazánkban. Mára közreműködésünkkel több kiváló minőségű tiszta vérű spanyol kanca is érkezett az országba.

2008-tól saját kanca állománnyal is rendelkezünk. Kanca családunk a világhírű Domecq tenyészetből való. Régi, mára már Spanyolországban is ritkán fellelhető vérvonalak hordozói. Ugyanebben az évben gazdagodott lóállományunk 9 magasan képzett Domecq tenyésztésű ménnel, melyek között van elit kategóriájú fedezőmén és a spanyol díjlovagló válogatott tagjaként az aacheni világbajnokságot megjárt Osado XV is.

A Domecq család meghatározó szerepet vállalt a spanyol lovas életben, generációk óta a lovas bikaviadal elitjébe tartoznak,a jerezi spanyol lovasiskola alapítói, a modern nyugat európai díjlovassportot hozták be és ötvözték országukban abban az időben, amikor az ibériai félsziget hermetikusan el volt zárva a modern lovassportoktól, a tisztavérű spanyol ló nemzeti szövetségében (ANCCE) állandó elnökségi tagként tevékenykednek. Lovaikat nem csupán küllemre és mozgásra tenyészik, hanem kipróbálják a bikával való napi munkában, a bikaviadalban, a magasiskolában és a versenysportban is.

Mind ménjeink mind kancáink ugyanazokból a vérvonalakból származnak, mint a Grandero, Merchero és Invasor. Mindhárman megjárták az olimpiai válogatottat  a spanyol díjlovagló csapat tagjaként. Utóbbi lovasával, Rafael Soto-val az athéni olimpia ezüstérmes csapatának tagja volt.

2009-ben elnyertük az ANCCE-tól a legjobb külföldi tenyésztő címet, melyet a Sevillában minden évben megrendezett Sicabon vehettünk át ünnepélyes keretek között.

Tenyészetünkben évente átlagosan 6 csikó születik, kanca és méntelepünkön nevelkednek, majd 3 éves kortól- nemtől függetlenül – belovaglásra kerülnek. Legtöbbjük iskolánkban marad és mára már átvették méltó helyüket a bemutatóinkon  és tenyésztésben szüleik után.

Ménesünk minden évben kínál választott csikókat és belovagolt , képzés alatt álló méneket és kancákat eladásra (lásd eladó lovak menüpont).

Fedeztetés

Mivel a spanyol ló több ma létező lófajta alapjául szolgált, ezért nemesítés/vérfrissítés céljából más fajtákat is fedezhet (lipicai, lusitano stb.).Az ibériai és dél-amerikai lótenyésztők több új fajtát is létrehoztak, melyek napjainkban már saját tenyész könyvvel és szövetséggel rendelkeznek, ilyen a hispano-arab fajta, amely a tiszta vérű spanyol és a telivér-arab keresztezése vagy az azteca, amely a quarter horse és a tiszta vérű spanyol kombinációja. Mindkét lófajta kiváló tulajdonságokat ötvöz, és előszeretettel alkalmazzák őket bikaviadalon vagy más magas képzettségi szintet és fegyelmet igénylő tevékenységre. Hazánkban ménjeink fedeztek lipicai, shagia-arab és telivér-arab kancákat, frízeket és félvér kancákat is, az első csikók 2005-ben születtek. A sikeres párosítások és a mének jó örökítő-képessége a kancatulajdonosok és lószeretők nagy megelégedését és lelkesedését váltotta ki, így a fedeztetések száma egyre nő.

Fedeztetéssel kapcsolatban érdeklődni lehet:

Borsó Dorottya: +36 30 9 857 470

Borsó Béla: +36 30 9 857 470

 

ELADÓ LOVAK

 

Az évek során kialakult szerteágazó spanyol kapcsolatrendszerünkkel, nyelvtudásunkkal és tapasztalatainkkal minden, spanyol lóvásárlás iránt komolyan érdeklődőnek állunk rendelkezésére. Az általunk ismert neves tenyésztők, állatorvosok és lovasok (Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola) segítségével különböző korú, képzettségű és árkategóriájú mének és kancák megkeresése válik lehetővé. Átvállaljuk az időigényes felkutatás terhét. A lóvásárlással együtt járó teendők, mint kiutazás, hazaszállítás szervezésében is segítséget nyújthatunk, hiszen többszöri lóvásárlásunk alkalmával megbízható partnerekre tettünk szert.

Saját ménesünkben minden évben születnek csikók, kancáink és ménjeink kivétel nélkül mind fontos  vérvonalak hordozói (lásd tenyésztés) Jelenleg is szolgálunk eladó kancákkal és fiatal ménekkel (lásd bővebben: eladó lovak).

 

 

SZAKISKOLA

Az Epona Spanyol Lovasiskola Lovasaink 2007-óta Lotenyésztő és Belovagló szakmát szerezhetnek. 2012-óta végzett lótenyésztőink számára lehetőség nyílik a Testnevelési Főiskolával együttműködve középfokú edzői képesítést szerezni.

Felvételi követelmény:

-16 és 23 éves kor között lehet hozzánk jelenkezni, abban az esetben, ha még nem rendelkezik szakmai tanulmányokkal.

-Középszintű lovastudás (biztos idomító ülés, a lovat tudni kell támaszkodtatni, patanyomfigurák ismerete)

-tandíj nincs Tanulóink számára 30 magasan képzett mén áll rendelkezésére, a gyakorlati oktatást Borsó Ágnes és Borsó Dorottya végzik, spanyol edzőkkel és jól képzett segédedzőkkel kiegészítve. Ménesünkben a tanulóknak lehetőség nyílik a magas szintű lovastudás megszerzése mellett a tenyésztésbe, lótartásba és fiatal lovak képzésében is gyakorlatot szerezni. Tudásukat színvonalas bemutatókon kamatoztathatják, már tanuló éveik alatt. Célunk, hogy hazánk lovaséletét jól képzett szakemberekkel gazdagítsuk, a lovaskultúránkat népszerűsítsük, és igényesen kiválasztott, világhírű ménesből származó vérvonalakkal a hazai lóállományt bővítsük.

– Intézményünk ötödikként csatlakozik, ahhoz a négy európai iskolához, ahol zárt oktatási rendszerben, magasan képzett lóállományt rendelkezésre állítva zajlik a lovas szakemberek képzése.

 

Jelentkezés:

Előzőleg e-mailen beküldött lovasönéletrajz alapján (epona@t-online.hu), telefonos egyeztetéssel

tel: Borsó Dorottya +36 30 9 857 470,

Borsó Ágnes +36 30 9832 533

 

 

 

 

KURZUSOK

Két hetes kurzusokat indítunk haladó lovasok számára lovaglási lehetőséggel az Epona Spanyol Lovasiskola lovain. (Maximum létszám 2 fő.) /beszélt nyelvek: magyar, angol, német, spanyol

Tartalom: Napi 1 futószáras ülésjavító edzés, 1 idomító edzés a lovas tudásának megfelelő idomítottságú lovon, 1 kézen idomítás (az alapoktól lovastól függően akár a magasiskoláig)

Ellátás: közlekedésről, szállásról, étkezésről a lovasok maguk gondoskodnak. (Közeli szállodák: Tata: Hotel Gottwald, Bicske: Báder fogadó, Herceghalom stb.

Ár: 1000 Euro / fő

 

Jelentkezés

E-mail: epona.spanyol.lovasiksola@gmail.com

Tel.: Borsó Dorottya +36 30 9 857 470,

Borsó Ágnes +36 30 9832 533

 

 

LÓKIKÉPZÉS

 

Korlátozott számban vállaljuk lovak kiképzését bokszos tartással, igény szerint karámozási lehetőséggel.

Érdeklődni Borsó Dorottyánál (+36 30 9 857 470).

 

 

 

 

 

BEMUTATÓK

2002-óta  először a spanyol ló és lovaskultúra népszerűsítése érdekében magasan képzett lovainkkal különböző rendezvényeken bemutatókat vállaltunk. Lovasaink Borsó Ágnes és Borsó Dorottya mellett, kívánság szerint Spanyolországból érkező rejoneador (lovas torreador) fellépésével.

Részt vettünk kaposvári,komáromi, szilvásváradi, bábolnai, budapesti és sok más lovasbemutatón.

2005-ben a Budapest Sportarénában megrendezett Apassionataban  lovasaink voltak az egyedüli magyar résztvevők.

2006-ban nagyszabású terveket valósított meg cégünk: az Apassionata keretein belül csak magyar szereplőkből álló show-műsor megszervezésével, amely a magyar lovaskultúra történetét mutatta be,lovaink a barokk és reneszánsz részben szerepeltek.

2007-től cégünk már iskolaként , tanulóink fellépésével vállal bemutatókat, melyekben a klasszikus díjlovaglás mellett a magasiskola elemeit is bemutatjuk.

2008-tól 4 évig  immáron Epona Spanyol Lovasiskolaként a budai vár Oroszlános udvarában tartottunk heti rendszerességgel gálaműsorokat.

Mellette és azóta is egyéb nagyszabású rendezvényeken népszerűsítjük a magyar lovaskultúrát. Szilvásvárad, Hortobágy, Komáromi gálaműsor,2010  Equifest- Örökségünk című előadásunk, Budapest sportarénában rendszeresen,Nemzeti vágta, Kincsem Park, Szépalma , Izsák- fogathajtó világbajnokság, Lipica és sok más színhelyen.

Legutóbbi  nagy projektünk  2017-ben az osztrák Styriarte La Margarita című nagysikerű Lovasbalettje volt, melyben világhírű operaénekesekkel és a grazi Filharmónikusokkal együtt elevenítettük meg a II. Lipót esküvőjére olasz zeneszerzők által megírt lovas operát.

Utazásaink mellett saját lovardánkban is rendszeresen tartunk előadásokat. Ezek időpontjait honlapunkon az Események/Hírek menüpontban mindig feltüntetjünk.

Igény szerint csoportoknak itthoni helyszínen méneslátogatással bővített bemutatókat ajánlunk, illetve csapatunk vállal előadásokat más helyszínen is.

 

 

NYÍLTNAP

Igény szerint csoportok részére lovarda és méneslátogatást biztosítunk edzésnézési lehetőséggel. Részletekkel kapcsolatban bővebb felvilágosítást a megadott elérhetőségeken adunk.[:en]

TEVÉKENYSÉG

TEVÉKENYSÉGÜNK
LOVARDÁNK
LOVASAINK, EDZŐINK
FEDEZTETÉS
LÓVÁSÁRLÁS
BEMUTATÓK
OKTATÁS/KÉPZÉS

Tevékenységünk

Aki a spanyol lóval lép kapcsolatba, az a spanyol kultúra egy részét ismerheti meg, ezért mi is kezdetektől fogva törekedtünk arra, hogy minél mélyebben betekinthessünk az Ibériai-félsziget lovaskultúrájába.
Ló-néző körútjaink során rengeteg tenyészetbe, kereskedőhöz és kiképzőistállóba eljutottunk. 2002-ben egy hónapot töltött nálunk egy spanyol rejoneador (lovas torreador), hogy az akkor az istállónkban álló 8 tiszta vérű spanyol mén tudását bemutassa a hazai közönségnek is, ezután hat hónapot töltött meridai otthonában 5 lovunk és egy lovasunk (Borsó Dorottya) kiképzés céljából.
Később lovasaink – Borsó Ágnes és Borsó Dorottya – a jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusain vehettek részt és az Iskola lovasedzőinek magánlovardáiban is tanulhattak.

Évente többször látogatnak hozzánk egy-egy edzőtábor és/vagy bemutató alkalmával spanyol mesteredzők.

2002-től Ágnes és Dorottya és gyakran spanyol edzőink rendszeresen láthatóak bemutatókon.

2007-től a Pettkó Szandtner lovas szakiskolával együttműködve Spanyol Lovasiskolát hoztunk létre.

2008-ban A jerezi Spanyol Lovasiskolát alapító Alvaro Domecq istállójából érkezett hozzánk 9 magasan képzett mén és 15 kanca, kiegészítve a már meglévő-képzett ménekből álló lóállományunkat. Az Epona így az oktatás és bemutatózás mellett tenyésztői tevékenységét is magasabb létszámmal folytatja. A magasan képzett mének a legelitebb spanyol vérvonalakat őrzik és az ugyanezen vérvonalakból származó kancacsalád biztosítja számunkra az utánpótlást. 2009-ben régi vágyunk vált valóra, amikor elsőként lépett fel iskolánk a Budai Vár Oroszlános udvarában, így tisztelegve a háború előtt működő Magyar Spanyol Lovasiskolának, amely Európa szerte nagy hírnévnek örvendett. 2010-ben az iskola folytatja oktatói és tenyésztői tevékenységét, melynek eredménye színvonalas bemutatókon válik láthatóvá.

Minden évben ellátogatunk Sevilla-ba a tiszta vérű spanyol ló legnagyobb nemzetközi kiállítására a SICAB-ra, ahol megrendezésre kerül az év legfontosabb tenyész-bemutatója, show-műsorok, díjlovagló és fogatversenyek. Erre az eseményre a világ minden tájáról érkeznek spanyol lótenyésztők. A legkiválóbb alkalom ismeretségek kötésére és a tenyésztésben végbemenő folyamatok figyelemmel kísérésére.

2009-ben nagy megtiszteltetés ért minket, amikor a SICAB-on elnyertük a legjobb külföldi tenyésztő díját, melyet ünnepélyes keretek között vehettünk át.

Lovardánk

Lovardánk Budapesttől 42 km-re található 35 hektárnyi területen, gyönyörű, erdőkkel övezett környezetben. Istállónk 35 bokszos, a fedett lovarda mellett két kültéri pálya biztosít edzési lehetőséget. Kancáinknak és csikóinknak két futóistálló és tágas legelők állnak rendelkezésére. A füves karámok és a vadregényes tereplehetőségek lovaink és lovasaink kikapcsolódását szolgálják.

Lovasaink, Edzőink

Borsó Ágnes hétszeres ifi és junior díjlovagló válogatott volt, kétszeres junior magyar bajnok. Részt vett ifi- és junior- Európa bajnokságon. Edzői végzettséggel rendelkezik, négy nyelven beszél.
Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusán vett részt, lovai nagydíj szintig képzettek.

Borsó Dorottya több mint fél évet töltött egy spanyol rejoneador (lovas torreador) családnál öt lovával továbbképzésen. Ez alatt az idõ alatt lehetősége volt mélyebb betekintést nyerni a spanyol lovaskultúrába. Bikaviadalok, vaquero- és tenyészversenyek, spanyol ló képzési sajátosságai stb. Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusán vett részt, ahol a földi idomítást és a hosszúszáras munkát is elsajátíthatta. Edzői végzettséggel rendelkezik, négy nyelven beszél.

Edzőink közé tartozik a már említett rejoneador (lovas torreador), Luis Miguel Correa, és a Királyi Spanyol Lovasiskola lovastanára, a spanyol díjlovagló válogatott csapat tagja, Ignacio Lopez. Tartott nálunk edzőtábort Jose Maria Sanchez Cobos, a spanyol lovasiskola lovastanárainak akkori vezetője.

Szoros együttműködésben vagyunk a jerezi Spanyol Lovasikola alapítójával, Alvaro Domeqc Romero-val, aki személyesen is rendszeresen ellátogat hozzánk és szakmai tanácsaival segíti munkánkat. Vendégünk volt unokaöccse Antonio Domeqc is, aki Spanyolország rejoneadorjainak élvonalában küzd a bikaviadalokon. A Domeqc istálló egyik vezető lovasa Javier Ruiz oszlopos tagja bemutatóinknak és rendszeresen segíti munkánkat a felkészülési időszakban is, lovaink és lovasaink képzését.

Fedeztetés

Ménjeinket szigorú szempontok alapján válogattuk ki Spanyolországban, több száz ló közül, azzal a céllal, hogy a magyarországi spanyol lótenyésztésnek stabil, jó minőségű alapot teremtsünk. Az általunk hazánkba hozott egyedek voltak az első tiszta vérű spanyol lovak Magyarországon, és jelenleg is csak ezen egyedek rendelkeznek honosított fedeztetési engedéllyel. Nagy felelősségünk tudatában a méneket a legjobb és legősibb tenyészetekből választottuk, törekedve arra, hogy minél több különböző vérvonal képviseltesse magát hazánkban.
Mára közreműködésünkkel több kiváló minőségű tiszta vérű spanyol kanca is érkezett az országba, 2008-tól saját kanca állománnyal is rendelkezünk.
Mivel a spanyol ló több ma létező lófajta alapjául szolgált, ezért nemesítés/vérfrissítés céljából más fajtákat is fedezhet (lipicai, lusitano stb.).

Az ibériai és dél-amerikai lótenyésztők több új fajtát is létrehoztak, melyek napjainkban már saját tenyészkönyvvel és szövetséggel rendelkeznek, ilyen a hispano-arab fajta, amely a tiszta vérű spanyol és a telivér-arab keresztezése vagy az azteca, amely a quarter horse és a tiszta vérű spanyol kombinációja. Mindkét lófajta kiváló tulajdonságokat ötvöz, és előszeretettel alkalmazzák őket bikaviadalon vagy más magas képzettségi szintet és fegyelmet igénylő tevékenységre.
Hazánkban ménjeink fedeztek lipicai, shagya-arab és telivér-arab kancákat, frízeket és félvér kancákat is, az első csikók 2005-ben születtek. A sikeres párosítások és a mének jó örökítő-képessége a kancatulajdonosok és lószeretők nagy megelégedését és lelkesedését váltotta ki, így a fedeztetések száma egyre nő.

Lóvásárlás

Az évek során kialakult szerteágazó spanyol kapcsolatrendszerünkkel, nyelvtudásunkkal és tapasztalatainkkal minden, spanyol lóvásárlás iránt komolyan érdeklődőnek állunk rendelkezésére.

Az általunk ismert neves tenyésztők, állatorvosok és lovasok (Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola) segítségével különböző korú, képzettségű és árkategóriájú mének és kancák megkeresése válik lehetővé. Átvállaljuk az időigényes felkutatás terhét. A lóvásárlással együtt járó teendők, mint kiutazás, hazaszállítás szervezésében is segítséget nyújthatunk, hiszen többszöri lóvásárlásunk alkalmával megbízható partnerekre tettünk szert.
Saját ménesünkben minden évben születnek csikók, kancáink és ménjeink kivétel nélkül olyan vérvonalak hordozói, melyekből több egyed is a spanyol olimpiai válogatott tagja volt , komoly sport eredményekkel rendelkezik díjlovaglásban és/vagy a jerezi Spanyol Lovasiskolában táncolt (pl: Invasor, Granadero, Osado).
Jelenleg is szolgálunk eladó kancákkal és fiatal ménekkel (lásd bővebben: eladó lovak)

Szerencsére hazai spanyol lóállományunk állandóan bővül, az itt született csikókról vagy külföldről vásárolt eladó lovakról is szolgálunk információkkal.

Tel.: Borsó Béla Ügyvezető : +36 30 943 7240 

Bemutatók

A spanyol ló és lovas kultúra népszerűsítése érdekében magasan képzett lovainkkal 2002-óta különböző rendezvényeken bemutatókat vállaltunk. Lovasaink Borsó Ágnes és Borsó Dorottya mellett, kívánság szerint Spanyolországból érkező rejoneador (lovas torreador) is fellépett. Bemutatóinkon a klasszikus díjlovaglás mellett a magasiskola elemeit és a spanyol lovasiskolára jellemző földi munka és hosszúszáras munka is látható. A rejoneador ezen kívül imitált bikaviadalt és Garoccha-s (hosszú lándzsa, amivel a bikát terelik) munkát is bemutat, vaquero (spanyol bikaterelő lovas) stílusban.
Eddig részt vettünk kaposvári, komáromi, szilvásváradi, bábolnai, budapesti és sok más lovasbemutatón, melyek közül az egyik legrangosabb műsor a 2005-ben a Budapest Sportarénában megrendezett Apassionata volt, melyben lovasaink voltak az egyedüli magyar résztvevők.
2006-ban nagyszabású terveket valósítottunk meg azzal, hogy az Apassionata keretein belül csak magyar szereplőkből álló show-műsort sikerült megvalósítani, amely a magyar lovaskultúra történetét mutatta be.
A műsor megálmodója és létrehozója – a Showtime Budapest és az Equiarte cégek közreműködésével- az Epona Kft., Borsó Béláné és Borsó Béla volt. A történelmi színek közül Mátyás korában és a barokk korban szerepeltek a cég spanyol lovai.

Felléptünk a Nemzeti Vágtán (2008,2009) és az OTP Világkupákon (2007, 2008, 2009).
2007-ben a Pettkó-Szandtner szakiskolával együttműködve létrehoztuk az Epona Spanyol Lovasiskolát, 2008-ban bővülő létszámú iskolánk működésének érdekében jelentősen bővítettük lóállományunkat.

2009-től régi álmunk vált valóra, amikor megkezdhettük bemutatóinkat a Budai Vár Oroszlános Udvarában, emléket állítva az itt működő Budavári Spanyol Lovasiskolának, melyet a történelem viharai elsodortak.

2010 áprilisától októberig ugyanitt, a Budai Vár Oroszlános Udvarában várunk szeretettel mindenkit egész estés bemutatóinkra.

2010. március 26-28. között az Equifesten mutatunk be Gálam?sort.
Emellett korlátozott számban nagyobb szabású rendezvényeken vállalunk bemutatókat hazánkban és külföldön egyaránt.

2012-től az Iskola megnyitja kapuit és Gálaműsorokat, Kurzusokat és Szakmai továbbképzéseket tart szári lovardájában! (bővebben lásd események,hirek címszó alatt!)

2013-ban Komáromi Lovas Színházban egy teljes estét betöltő műsorral szolgáltunk az érdeklődőknek. A Spanyol lovas kultúra Garoccha keretein belül, hosszúszáras Pas de Deux , Magasiskola, Solo, Quadrill, Pas de Deux és nem utolsó sorban a fiatal lovaink bemutatására is sor került. Az egész estét kitöltő műsorunk teltházzal büszkélkedhetett. Hortobágyi lovas napokra is meghívást kaptunk ahol Nagy Karusszelünket és Magasiskolai feladatokat láthattak a nézők. Nem utolsó sorban Fríz tenyész szemlén láthatták az Epona ménjeit.

2014-ben elvállaltunk egy külföldi meghívást, méghozzá az egyik legrégebbi és legnagyobb lipicai ménestől-Szlovéniától. A Lipicai Állami Ménes 435. évfordulójuk alkalmából egy nyíltnapot tartottak, ahol a külföldi vendéglovasok az Epona Spanyol Lovasiskola lett. Nagy érdeklődés ötvözte műsorunkat több mint 8000 ember gyűlt össze. Nemzeti Vágtán Lóidomítás mesterei címmel szerepeltünk, ahol fő szerepet kaptak magasiskola feladatok és Piaffe kézen. Év közben folyamatos bemutatókat tartottunk szári telephelyünkön, ahol nagy érdeklődéssel fogadtak minket ismét Kínából, Szlovákiából és több külföldi országból is. Az év utolsó bemutatóján Izsáki Egyesfogathajtó Világbajnokság esti show-n láthatták az Eponát. 

Oktatás/Képzés

Az Epona Spanyol Lovasiskola

Lovasaink 2007-óta Lovász és Belovagló szakmát szerezhetnek, majd Mestervizsga letételére van lehetőség.

2012-óta  végzett lovászaink számára lehetőség nyílik a Testnevelési Főiskolával együttműködve egy év alatt középfokú edzői képesítést szerezni.

FELVÉTELI KÖVETELMÉNY:

-16 és 22 éves kor között lehet hozzánk jelenkezni.

-Középszintű lovas tudás (biztos idomító ülés, a lovat tudni kell támaszkodtatni, patanyom figurák ismerete)

Aki ezen az első rostán továbbjut, az a nyár folyamán részt vesz egy kéthetes gyakorlaton iskolánkban, mely idő alatt mi, illetve a jelentkezők is eldöntik, ez az amit valóban elvárnak, amire számítanak.

25 éves korig, valamint második szakképesítés esetén a képzés ingyenes. 2 év a lovász szak, majd erre ráépülésként a belovagló szak plusz 1 év. A képzés nappali tagozatos.

A 3. évben a belovaglók részére lehetőség van a Testnevelési Egyetem lovas edzői szakára jelentkezni, ennek elvégzése (ez 3 félév) egyben a Magyar Lovassport Szövetségnél regisztrációs vizsgát is jelent. Tanulóinkat felvételi vizsga nélkül, amennyiben javasoljuk, a TF automatikusan felveszi, a gyakorlati képzés iskolánkban van, a TF-en heti egy alkalommal van elméleti oktatás (ez fizetős).

Tanulóink számára 35 magasan képzett mén áll rendelkezésére, a gyakorlati oktatást Borsó Ágnes és Borsó Dorottya végzik, spanyol edzőkkel kiegészítve. Az elméleti oktatásban a szakiskola és az egyetem is részt vesz. 

Ménesünkben a tanulóknak lehetőség nyílik a magas szintű lovastudás megszerzése mellett a tenyésztésbe, lótartásba és fiatal lovak képzésében is gyakorlatot szerezni. 

Tudásukat színvonalas bemutatókon kamatoztathatják, már tanuló éveik alatt. 

Célunk, hogy hazánk lovaséletét jól képzett szakemberekkel gazdagítsuk, a lovaskultúránkat népszerüsítsük, és igényesen kiválasztott, világhírű ménesből származó vérvonalakkal a hazai lóállományt bővítsük.

[:de]

TEVÉKENYSÉG

TEVÉKENYSÉGÜNK
LOVARDÁNK
LOVASAINK, EDZŐINK
FEDEZTETÉS
LÓVÁSÁRLÁS
BEMUTATÓK
OKTATÁS/KÉPZÉS

Tevékenységünk

Aki a spanyol lóval lép kapcsolatba, az a spanyol kultúra egy részét ismerheti meg, ezért mi is kezdetektől fogva törekedtünk arra, hogy minél mélyebben betekinthessünk az Ibériai-félsziget lovaskultúrájába.
Ló-néző körútjaink során rengeteg tenyészetbe, kereskedőhöz és kiképzőistállóba eljutottunk. 2002-ben egy hónapot töltött nálunk egy spanyol rejoneador (lovas torreador), hogy az akkor az istállónkban álló 8 tiszta vérű spanyol mén tudását bemutassa a hazai közönségnek is, ezután hat hónapot töltött meridai otthonában 5 lovunk és egy lovasunk (Borsó Dorottya) kiképzés céljából.
Később lovasaink – Borsó Ágnes és Borsó Dorottya – a jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusain vehettek részt és az Iskola lovasedzőinek magánlovardáiban is tanulhattak.

Évente többször látogatnak hozzánk egy-egy edzőtábor és/vagy bemutató alkalmával spanyol mesteredzők.

2002-től Ágnes és Dorottya és gyakran spanyol edzőink rendszeresen láthatóak bemutatókon.

2007-től a Pettkó Szandtner lovas szakiskolával együttműködve Spanyol Lovasiskolát hoztunk létre.

2008-ban A jerezi Spanyol Lovasiskolát alapító Alvaro Domecq istállójából érkezett hozzánk 9 magasan képzett mén és 15 kanca, kiegészítve a már meglévő-képzett ménekből álló lóállományunkat. Az Epona így az oktatás és bemutatózás mellett tenyésztői tevékenységét is magasabb létszámmal folytatja. A magasan képzett mének a legelitebb spanyol vérvonalakat őrzik és az ugyanezen vérvonalakból származó kancacsalád biztosítja számunkra az utánpótlást. 2009-ben régi vágyunk vált valóra, amikor elsőként lépett fel iskolánk a Budai Vár Oroszlános udvarában, így tisztelegve a háború előtt működő Magyar Spanyol Lovasiskolának, amely Európa szerte nagy hírnévnek örvendett. 2010-ben az iskola folytatja oktatói és tenyésztői tevékenységét, melynek eredménye színvonalas bemutatókon válik láthatóvá.

Minden évben ellátogatunk Sevilla-ba a tiszta vérű spanyol ló legnagyobb nemzetközi kiállítására a SICAB-ra, ahol megrendezésre kerül az év legfontosabb tenyész-bemutatója, show-műsorok, díjlovagló és fogatversenyek. Erre az eseményre a világ minden tájáról érkeznek spanyol lótenyésztők. A legkiválóbb alkalom ismeretségek kötésére és a tenyésztésben végbemenő folyamatok figyelemmel kísérésére.

2009-ben nagy megtiszteltetés ért minket, amikor a SICAB-on elnyertük a legjobb külföldi tenyésztő díját, melyet ünnepélyes keretek között vehettünk át.

Lovardánk

Lovardánk Budapesttől 42 km-re található 35 hektárnyi területen, gyönyörű, erdőkkel övezett környezetben. Istállónk 35 bokszos, a fedett lovarda mellett két kültéri pálya biztosít edzési lehetőséget. Kancáinknak és csikóinknak két futóistálló és tágas legelők állnak rendelkezésére. A füves karámok és a vadregényes tereplehetőségek lovaink és lovasaink kikapcsolódását szolgálják.

Lovasaink, Edzőink

Borsó Ágnes hétszeres ifi és junior díjlovagló válogatott volt, kétszeres junior magyar bajnok. Részt vett ifi- és junior- Európa bajnokságon. Edzői végzettséggel rendelkezik, négy nyelven beszél.
Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusán vett részt, lovai nagydíj szintig képzettek.

Borsó Dorottya több mint fél évet töltött egy spanyol rejoneador (lovas torreador) családnál öt lovával továbbképzésen. Ez alatt az idõ alatt lehetősége volt mélyebb betekintést nyerni a spanyol lovaskultúrába. Bikaviadalok, vaquero- és tenyészversenyek, spanyol ló képzési sajátosságai stb. Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola kurzusán vett részt, ahol a földi idomítást és a hosszúszáras munkát is elsajátíthatta. Edzői végzettséggel rendelkezik, négy nyelven beszél.

Edzőink közé tartozik a már említett rejoneador (lovas torreador), Luis Miguel Correa, és a Királyi Spanyol Lovasiskola lovastanára, a spanyol díjlovagló válogatott csapat tagja, Ignacio Lopez. Tartott nálunk edzőtábort Jose Maria Sanchez Cobos, a spanyol lovasiskola lovastanárainak akkori vezetője.

Szoros együttműködésben vagyunk a jerezi Spanyol Lovasikola alapítójával, Alvaro Domeqc Romero-val, aki személyesen is rendszeresen ellátogat hozzánk és szakmai tanácsaival segíti munkánkat. Vendégünk volt unokaöccse Antonio Domeqc is, aki Spanyolország rejoneadorjainak élvonalában küzd a bikaviadalokon. A Domeqc istálló egyik vezető lovasa Javier Ruiz oszlopos tagja bemutatóinknak és rendszeresen segíti munkánkat a felkészülési időszakban is, lovaink és lovasaink képzését.

Fedeztetés

Ménjeinket szigorú szempontok alapján válogattuk ki Spanyolországban, több száz ló közül, azzal a céllal, hogy a magyarországi spanyol lótenyésztésnek stabil, jó minőségű alapot teremtsünk. Az általunk hazánkba hozott egyedek voltak az első tiszta vérű spanyol lovak Magyarországon, és jelenleg is csak ezen egyedek rendelkeznek honosított fedeztetési engedéllyel. Nagy felelősségünk tudatában a méneket a legjobb és legősibb tenyészetekből választottuk, törekedve arra, hogy minél több különböző vérvonal képviseltesse magát hazánkban.
Mára közreműködésünkkel több kiváló minőségű tiszta vérű spanyol kanca is érkezett az országba, 2008-tól saját kanca állománnyal is rendelkezünk.
Mivel a spanyol ló több ma létező lófajta alapjául szolgált, ezért nemesítés/vérfrissítés céljából más fajtákat is fedezhet (lipicai, lusitano stb.).

Az ibériai és dél-amerikai lótenyésztők több új fajtát is létrehoztak, melyek napjainkban már saját tenyészkönyvvel és szövetséggel rendelkeznek, ilyen a hispano-arab fajta, amely a tiszta vérű spanyol és a telivér-arab keresztezése vagy az azteca, amely a quarter horse és a tiszta vérű spanyol kombinációja. Mindkét lófajta kiváló tulajdonságokat ötvöz, és előszeretettel alkalmazzák őket bikaviadalon vagy más magas képzettségi szintet és fegyelmet igénylő tevékenységre.
Hazánkban ménjeink fedeztek lipicai, shagya-arab és telivér-arab kancákat, frízeket és félvér kancákat is, az első csikók 2005-ben születtek. A sikeres párosítások és a mének jó örökítő-képessége a kancatulajdonosok és lószeretők nagy megelégedését és lelkesedését váltotta ki, így a fedeztetések száma egyre nő.

Lóvásárlás

Az évek során kialakult szerteágazó spanyol kapcsolatrendszerünkkel, nyelvtudásunkkal és tapasztalatainkkal minden, spanyol lóvásárlás iránt komolyan érdeklődőnek állunk rendelkezésére.

Az általunk ismert neves tenyésztők, állatorvosok és lovasok (Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola) segítségével különböző korú, képzettségű és árkategóriájú mének és kancák megkeresése válik lehetővé. Átvállaljuk az időigényes felkutatás terhét. A lóvásárlással együtt járó teendők, mint kiutazás, hazaszállítás szervezésében is segítséget nyújthatunk, hiszen többszöri lóvásárlásunk alkalmával megbízható partnerekre tettünk szert.
Saját ménesünkben minden évben születnek csikók, kancáink és ménjeink kivétel nélkül olyan vérvonalak hordozói, melyekből több egyed is a spanyol olimpiai válogatott tagja volt , komoly sport eredményekkel rendelkezik díjlovaglásban és/vagy a jerezi Spanyol Lovasiskolában táncolt (pl: Invasor, Granadero, Osado).
Jelenleg is szolgálunk eladó kancákkal és fiatal ménekkel (lásd bővebben: eladó lovak)

Szerencsére hazai spanyol lóállományunk állandóan bővül, az itt született csikókról vagy külföldről vásárolt eladó lovakról is szolgálunk információkkal.

Tel.: Borsó Béla Ügyvezető : +36 30 943 7240 

Bemutatók

A spanyol ló és lovas kultúra népszerűsítése érdekében magasan képzett lovainkkal 2002-óta különböző rendezvényeken bemutatókat vállaltunk. Lovasaink Borsó Ágnes és Borsó Dorottya mellett, kívánság szerint Spanyolországból érkező rejoneador (lovas torreador) is fellépett. Bemutatóinkon a klasszikus díjlovaglás mellett a magasiskola elemeit és a spanyol lovasiskolára jellemző földi munka és hosszúszáras munka is látható. A rejoneador ezen kívül imitált bikaviadalt és Garoccha-s (hosszú lándzsa, amivel a bikát terelik) munkát is bemutat, vaquero (spanyol bikaterelő lovas) stílusban.
Eddig részt vettünk kaposvári, komáromi, szilvásváradi, bábolnai, budapesti és sok más lovasbemutatón, melyek közül az egyik legrangosabb műsor a 2005-ben a Budapest Sportarénában megrendezett Apassionata volt, melyben lovasaink voltak az egyedüli magyar résztvevők.
2006-ban nagyszabású terveket valósítottunk meg azzal, hogy az Apassionata keretein belül csak magyar szereplőkből álló show-műsort sikerült megvalósítani, amely a magyar lovaskultúra történetét mutatta be.
A műsor megálmodója és létrehozója – a Showtime Budapest és az Equiarte cégek közreműködésével- az Epona Kft., Borsó Béláné és Borsó Béla volt. A történelmi színek közül Mátyás korában és a barokk korban szerepeltek a cég spanyol lovai.

Felléptünk a Nemzeti Vágtán (2008,2009) és az OTP Világkupákon (2007, 2008, 2009).
2007-ben a Pettkó-Szandtner szakiskolával együttműködve létrehoztuk az Epona Spanyol Lovasiskolát, 2008-ban bővülő létszámú iskolánk működésének érdekében jelentősen bővítettük lóállományunkat.

2009-től régi álmunk vált valóra, amikor megkezdhettük bemutatóinkat a Budai Vár Oroszlános Udvarában, emléket állítva az itt működő Budavári Spanyol Lovasiskolának, melyet a történelem viharai elsodortak.

2010 áprilisától októberig ugyanitt, a Budai Vár Oroszlános Udvarában várunk szeretettel mindenkit egész estés bemutatóinkra.

2010. március 26-28. között az Equifesten mutatunk be Gálam?sort.
Emellett korlátozott számban nagyobb szabású rendezvényeken vállalunk bemutatókat hazánkban és külföldön egyaránt.

2012-től az Iskola megnyitja kapuit és Gálaműsorokat, Kurzusokat és Szakmai továbbképzéseket tart szári lovardájában! (bővebben lásd események,hirek címszó alatt!)

2013-ban Komáromi Lovas Színházban egy teljes estét betöltő műsorral szolgáltunk az érdeklődőknek. A Spanyol lovas kultúra Garoccha keretein belül, hosszúszáras Pas de Deux , Magasiskola, Solo, Quadrill, Pas de Deux és nem utolsó sorban a fiatal lovaink bemutatására is sor került. Az egész estét kitöltő műsorunk teltházzal büszkélkedhetett. Hortobágyi lovas napokra is meghívást kaptunk ahol Nagy Karusszelünket és Magasiskolai feladatokat láthattak a nézők. Nem utolsó sorban Fríz tenyész szemlén láthatták az Epona ménjeit.

2014-ben elvállaltunk egy külföldi meghívást, méghozzá az egyik legrégebbi és legnagyobb lipicai ménestől-Szlovéniától. A Lipicai Állami Ménes 435. évfordulójuk alkalmából egy nyíltnapot tartottak, ahol a külföldi vendéglovasok az Epona Spanyol Lovasiskola lett. Nagy érdeklődés ötvözte műsorunkat több mint 8000 ember gyűlt össze. Nemzeti Vágtán Lóidomítás mesterei címmel szerepeltünk, ahol fő szerepet kaptak magasiskola feladatok és Piaffe kézen. Év közben folyamatos bemutatókat tartottunk szári telephelyünkön, ahol nagy érdeklődéssel fogadtak minket ismét Kínából, Szlovákiából és több külföldi országból is. Az év utolsó bemutatóján Izsáki Egyesfogathajtó Világbajnokság esti show-n láthatták az Eponát. 

Oktatás/Képzés

Az Epona Spanyol Lovasiskola

Lovasaink 2007-óta Lovász és Belovagló szakmát szerezhetnek, majd Mestervizsga letételére van lehetőség.

2012-óta  végzett lovászaink számára lehetőség nyílik a Testnevelési Főiskolával együttműködve egy év alatt középfokú edzői képesítést szerezni.

FELVÉTELI KÖVETELMÉNY:

-16 és 22 éves kor között lehet hozzánk jelenkezni.

-Középszintű lovas tudás (biztos idomító ülés, a lovat tudni kell támaszkodtatni, patanyom figurák ismerete)

Aki ezen az első rostán továbbjut, az a nyár folyamán részt vesz egy kéthetes gyakorlaton iskolánkban, mely idő alatt mi, illetve a jelentkezők is eldöntik, ez az amit valóban elvárnak, amire számítanak.

25 éves korig, valamint második szakképesítés esetén a képzés ingyenes. 2 év a lovász szak, majd erre ráépülésként a belovagló szak plusz 1 év. A képzés nappali tagozatos.

A 3. évben a belovaglók részére lehetőség van a Testnevelési Egyetem lovas edzői szakára jelentkezni, ennek elvégzése (ez 3 félév) egyben a Magyar Lovassport Szövetségnél regisztrációs vizsgát is jelent. Tanulóinkat felvételi vizsga nélkül, amennyiben javasoljuk, a TF automatikusan felveszi, a gyakorlati képzés iskolánkban van, a TF-en heti egy alkalommal van elméleti oktatás (ez fizetős).

Tanulóink számára 35 magasan képzett mén áll rendelkezésére, a gyakorlati oktatást Borsó Ágnes és Borsó Dorottya végzik, spanyol edzőkkel kiegészítve. Az elméleti oktatásban a szakiskola és az egyetem is részt vesz. 

Ménesünkben a tanulóknak lehetőség nyílik a magas szintű lovastudás megszerzése mellett a tenyésztésbe, lótartásba és fiatal lovak képzésében is gyakorlatot szerezni. 

Tudásukat színvonalas bemutatókon kamatoztathatják, már tanuló éveik alatt. 

Célunk, hogy hazánk lovaséletét jól képzett szakemberekkel gazdagítsuk, a lovaskultúránkat népszerüsítsük, és igényesen kiválasztott, világhírű ménesből származó vérvonalakkal a hazai lóállományt bővítsük.

[:]