Klasszikus Idomító Kurzus az Epona Spanyol Lovasiskolában

Üdvözöljük az Epona Spanyol Lovasiskolában

Intézményünk 2007 óta foglalkozik profi lovas képzéssel, szakiskola formájában. Több mint 60 egyeddel tenyésztünk tisztavérű spanyol lovat (P.R.E.), képezzük azokat és színvonalas spanyoliskolás bemutatókkal öregbítjük iskolánk hírnevét.

Célunk a magas szintű lovas és ló képzés mellett egy nagyon fontos ősi vérvonalakat őrző spanyol lóállomány génmegőrzése (amely lóállomány a Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskolát alapító Domecq család öröksége).

Nem utolsó sorban hazánk spanyoliskolás hagyományainak újraélesztése és fenntartása vezérel minket.

Hazánk büszkesége, hogy lovasnemzetünk is rendelkezett Spanyol Lovasliskolával, amely a budavári fedeles lovardájában tartotta bemutatóit. Lovasaik a világhírű örkénytábori és ludovikás tisztekből kerültek ki. De a Második Világháború és az utána következő viszontagságos idők elsodortak lovast és lovat, de még a vári fedeles lovarda gyönyörű épületét is.

Napjainkban a lovarda épületét rekonstruálják.

A Borsó család évtizedek óta rendíthetetlenül dolgozik azon, hogy ezek a hagyományok újraéledjenek és a következő generációk számára is fenn maradjanak.

A közel 30 éves lovas múlttal rendelkező család időt, energiát és anyagiakat nem sajnálva építette fel a ma rendelkezésre álló tudástárat, a mellettük álló lovas gárdát és a különlegesen értékes lóállományt, melyek jelentős része immáron saját tenyésztésű, saját képzésű ménekből és kancákból áll.

2009-töl évekig tartottuk bemutatóinkat a Budai Vár Oroszlános Udvarában és számos más fontos helyszínen Európa szerte.

Iskolánk Száron található, Budapesttől 45 km-re az M1-es autópályától nem messze. A Vértes hegység lábainál, festőien szép és nyugodt környezetben. A közel 60 lóból álló ménesünknek több mint 30 ha áll rendelkezésére. Legelőkkel, ahol kancáinkkal csikóink nevelkednek, fedeles lovardával, 34 bokszos istállókkal, több külső pályával, karámokkal és vadregényes tereplehetőségekkel, melyek ménjeink kikapcsolódását szolgálják.

A profi lovas képzés mellett szeretnénk azoknak a tanulási vágyát is kielégíteni, akiknek nem áll módjukban részt venni a 3 éves képzésen.

Ennek érdekében összeállítottunk egy átfogó, intenzív, alap idomító tapasztalatoktól minden tudásszintre adaptálható kurzust.

A kurzus igénytől függően lehet egy, vagy két hetes (ideális eset a két hét, hogy elmélyültebb tudást lehessen elérni), de van lehetőség néhány napos kurzus igénybevételére is.

A klasszikus idomító kurzusunk alatt szálláslehetőséget ajánlhatunk a közvetlen szomszédságunkban lévő Öregtölgy Vendégházban, amely tökéletes kikapcsolódási lehetőséget biztosít az edzések között.

A szabad délutánokon számos lehetőség nyílik a közelben a kikapcsolódásra (pl: tatai tó, Hotel Gottwald Wellness és Étterem Tata)

A kurzusok utáni vagy közötti hétvégére ajánljuk az Öregtölgy Vendégház partner szállodáját Budapest szívében, A SasOne Hotelt és a főváros által nyújtott számos városnézési, fürdőzési, szórakozási lehetőségeket.

Az intenzív klasszikus idomító kurzus tartalma:

Heti 5 nap edzésekkel ( hétfőtől- péntekig). Naponta 3 különféle edzés.

Ülésjavító futószáras edzéssel kezdjük a napot, amely minden tudásszintű lovas nagy hasznára válik. A tökéletes idomító ülés és a feszültségtől mentes test elengedhetetlen az eredményekhez.

Rövid pihenő után folytatjuk a napot az idomító edzéssel, melyhez a lovas tudásszintjéhez mérten választunk lovat. Minden lovasnak lehetősége nyílik a számára magasabb szintű feladatok megtapasztalására képzett ménjeinken. Stabil alapokra helyezve jutunk el a nehezebb feladatok végrehajtásához, mint: féloldalzások, ugrásváltások, piruettek és akár a piaffe, passage feladatokig.

A gyakorlati oktatás mellett a lovasok rengeteg elméleti tudásra tesznek szert (melyeket javaslunk akár jegyzetelni), hiszen a kurzus célja, hogy átfogó képet nyújtson arról, hogy hogyan kell egy lovat felépíteni az alapoktól magas szintig.

Végezetül betekintést lehet nyerni a kézen idomítás rejtelmeibe. Ismét a lovas tudásszintjéhez mérten az alapoktól elkezdve építkezünk. Az alap testmimikától kezdve a gimnasztikán keresztül egészen az iskolaugrásokig akár. Nemcsak azon lovasok számára hasznos, akik szeretnének kézen idomítással foglalkozni saját lovaikkal, hanem rengeteg érzést közvetít azok számára is, akik esetleg csak távolról szeretik szemlélni ezt a munkát (ütemérzék, lóval való kommunikáció fejlesztése).

Az edzések között lehetőség nyílik arra is, hogy betekintést nyerjen iskolánk napi munkájába. Tanulóink és lovaink képzésébe, több mint 40 ló van munkában naponta, a fiatal belovaglás alatt álló csikóktól a magasan képzett ménekig.

További információért szívesen állunk rendelkezésére:

E-mail: epona@t-online.hu, epona.spanyol.lovasiskola@gmail.com

Tel: Dorottya Borsó: + 36 30 9 857 470

Ágnes Borsó: + 36 30 9 832 533

www.epona.hu

Ajánlásunk: Öregtölgy Guest House Szár, www.sasone.hu