Tenyésztés

Ménjeinket szigorú szempontok alapján válogattuk ki Spanyolországban, több száz ló közül, azzal a céllal, hogy a magyarországi spanyol lótenyésztésnek stabil, jó minőségű alapot teremtsünk. Az általunk hazánkba hozott egyedek voltak az első tiszta vérű spanyol lovak Magyarországon. Nagy felelősségünk tudatában a méneket a legjobb és legősibb tenyészetekből választottuk, törekedve arra, hogy minél több különböző vérvonal képviseltesse magát hazánkban. Mára közreműködésünkkel több kiváló minőségű tiszta vérű spanyol kanca is érkezett az országba.

 2008-tól saját kanca állománnyal is rendelkezünk. Kanca családunk a világhírű Domecq tenyészetből való. Régi, mára már Spanyolországban is ritkán fellelhető vérvonalak hordozói. Ugyanebben az évben gazdagodott lóállományunk 9 magasan képzett Domecq tenyésztésű ménnel, melyek között van elit kategóriájú fedezőmén és a spanyol díjlovagló válogatott tagjaként az aacheni világbajnokságot megjárt Osado XV is.

A Domecq család meghatározó szerepet vállalt a spanyol lovas életben, generációk óta a lovas bikaviadal elitjébe tartoznak,a jerezi spanyol lovasiskola alapítói, a modern nyugat európai díjlovassportot hozták be és ötvözték országukban abban az időben, amikor az ibériai félsziget hermetikusan el volt zárva a modern lovassportoktól, a tisztavérű spanyol ló nemzeti szövetségében (ANCCE) állandó elnökségi tagként tevékenykednek. Lovaikat nem csupán küllemre és mozgásra tenyészik, hanem kipróbálják a bikával való napi munkában, a bikaviadalban, a magasiskolában és a versenysportban is.

Mind ménjeink mind kancáink ugyanazokból a vérvonalakból származnak, mint a Grandero, Merchero és Invasor. Mindhárman megjárták az olimpiai válogatottat  a spanyol díjlovagló csapat tagjaként. Utóbbi lovasával, Rafael Soto-val az athéni olimpia ezüstérmes csapatának tagja volt.

2009-ben elnyertük az ANCCE-tól a legjobb külföldi tenyésztő címet, melyet a Sevillában minden évben megrendezett Sicabon vehettünk át ünnepélyes keretek között.

Tenyészetünkben évente átlagosan 6 csikó születik, kanca és méntelepünkön nevelkednek, majd 3 éves kortól- nemtől függetlenül – belovaglásra kerülnek. Legtöbbjük iskolánkban marad és mára már átvették méltó helyüket a bemutatóinkon  és tenyésztésben szüleik után.

Ménesünk minden évben kínál választott csikókat és belovagolt , képzés alatt álló méneket és kancákat eladásra (lásd eladó lovak menüpont). 

Fedeztetés

Mivel a spanyol ló több ma létező lófajta alapjául szolgált, ezért nemesítés/vérfrissítés céljából más fajtákat is fedezhet (lipicai, lusitano stb.).Az ibériai és dél-amerikai lótenyésztők több új fajtát is létrehoztak, melyek napjainkban már saját tenyész könyvvel és szövetséggel rendelkeznek, ilyen a hispano-arab fajta, amely a tiszta vérű spanyol és a telivér-arab keresztezése vagy az azteca, amely a quarter horse és a tiszta vérű spanyol kombinációja. Mindkét lófajta kiváló tulajdonságokat ötvöz, és előszeretettel alkalmazzák őket bikaviadalon vagy más magas képzettségi szintet és fegyelmet igénylő tevékenységre. Hazánkban ménjeink fedeztek lipicai, shagia-arab és telivér-arab kancákat, frízeket és félvér kancákat is, az első csikók 2005-ben születtek. A sikeres párosítások és a mének jó örökítő-képessége a kancatulajdonosok és lószeretők nagy megelégedését és lelkesedését váltotta ki, így a fedeztetések száma egyre nő.

Fedeztetéssel kapcsolatban érdeklődni lehet:

Borsó Dorottya: +36-30-9-857-470

Borsó Béla: +36-30-9-857-470