Az Epona Kft.-t családunk 1990-ben alpította. Cégünk az 1992-re megépült hortobágyi lovasfalu komplekszum létrehozója, üzemeltetője és a hortobágyi ménes tulajdonosa volt 2oo2.-ig. A közel négyszáz lóból álló ménesben 1991-től a Holsteini Lovas Szövetséggel együtt működve sportlovakat tenyésztettünk.Ez idő alatt nemzetközi versenyeket és országos bajnokságokat rendeztünk több lovas szakágban. Fogathajtásban, díjugratásban és díjlovaglásban válogatott versenyzőinkkel képviseltettük magunkat.

2000-ben Magyarországon elsőként vásároltunk tiszta vérű spanyol lovakat, ezzel újrahonosítva az évszázadokig az itthoni tenyésztésben is nélkülözhetetlennek tartott nagybecsű fajtát. 2001-től áthelyeztük székhelyünket Budapest környékére, ahol azóta fő tevékenységünk a kizárólag spanyol lófajta népszerűsítése, tenyésztése és képzése.

Cégünk az évek során szerteágazó kapcsolatokra tett szert Spanyolországban és a spanyol ló világában. Tagjai vagyunk az ANCCE-nak (Spanyol Lótenyésztők Szövetsége) valamint kapcsolatban állunk minden spanyol lóhoz tartozó szervezettel mint a Hispano-arab Szövetség vagy az Azteca (sp.+quarterhorse), stb.
Rendkívül jó baráti és üzleti kötődésünk van több spanyol tenyésztővel, állatorvossal, szállítmányozó céggel, rejoneadorokkal (torreadorok, akik lóhátról küzdenek meg a bikával) a jerezi Királyi Spanyol Lovasiskolával és annak lovasaival.

Az említettek nagyban segítik munkánkat abban, hogy a tiszta vérű spanyol ló értékeit és a hozzá tartozó lovas kultúrát mely a lovaglás csaknem elfelejtett alapelvein alapul, ma újra felfedezzük és elismertessük.

2005.-ben részt vettünk a német Apassionata budapesti műsorának ide szervezésében. A Sportarénában akkor első alkalommal rendezett lovasgála főszereplője Luis Valenca és spanyol iskolája volt. Hazai vendégszereplőként mi egy pas de dux-ot lovagoltunk.

2006.-ban az Apassionata technikájával már magunk mutattuk be az általunk rendezett Magyar Lovaskultúra Karácsonyi Lovasgálája címü produkciót, 110 szereplő és 77 ló fellépésével./20 ezer néző/

2007-ben a magyar állam felkérésére alakult meg szakiskolánk, azzal a céllal, hogy az egykori Budavári Spanyol Lovasiskolának méltó utódja legyen. Ebből a célból kerestünk együttműködést Don Alvaro Domecq Romero-val, a jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola alapítójával és hoztunk be világhírű tenyészetéből anyakancákat és magasan képzett méneket. Így kitágított keretek között folytathattuk a ló és lovas képzést.

2009-ben az ANCCE nekünk ítélte az év legjobb külföldi P.R.E. tenyésztőjének járó díjat.

2009.-tól 2011.-ig májustól augusztusig, heti 3 alkalommal /össz.105 előadás/ tartottunk l6 lóval és 25 fővel egy órás magasiskolai feladatokat bemutató gálaelőadást alkalmanként kb. 6-7oo néző részére a Budai Vár Oroszlános Udvarában.

2004 óta rendszeresen, jeles rendezvényeken szerepelünk magas színvonalú bemutatóinkkal hazánkban és külföldön egyaránt.

Legutóbb 2017-ben Ausztriában, az osztrák Styriarte szuperprodukciójának a „La Margarita” barokk lovas operának voltunk résztvevői l6 lovunkkal és 18 szereplővel ahol a koreográfiát is mi csináltuk az eredeti hangszereken játszó zenekar és operaénekesek által előadott dallamokra mozgó lovaink számára.

Tenyészetünkben átlagosan 6 csikó születik évente, melyek közül az első generációk már iskolánk hírnevét öregbítik, képzett ménekként bemutatóinkon láthatóak, vagy tenyésztésbe kerültek kancaként. A 60-as ló állományunk nagy része iskolánk tulajdonában marad, a vérvonalak őrzése miatt, csak néhányan kerülnek értékesítésre, így gazdagítva a hazai és külföldi spanyol lóállományt.

Szakiskolánk 10 éves fennállása során számos lovas került ki kezünk alól, akik becsületesen megállják a helyüket a nemzetközi lovaséletben. Nagyon büszkék vagyunk rájuk.

Céljaink a magyar lovaskultúra megőrzése, a magas szintű lovas szakember képzés , melynek érdekében rendelkezésre állítottunk az egyik legrégebbi kultúr ló fajta a P:R.E. egy olyan állományát, mely fajtán belül a legfontosabb genetikai vérvonalakat hordozza. Ezen állományért ugyanúgy felelősséggel tartozunk, mint képzendő lovasainkért. génállományuk megörzése nemzetközi jelentöséggel bír.

Írta : Borsó Béla