TEVÉKENYSÉG

TENYÉSZTÉS/FEDEZTETÉS

 Tenyésztés

Ménjeinket szigorú szempontok alapján válogattuk ki Spanyolországban, több száz ló közül, azzal a céllal, hogy a magyarországi spanyol lótenyésztésnek stabil, jó minőségű alapot teremtsünk. Az általunk hazánkba hozott egyedek voltak az első tiszta vérű spanyol lovak Magyarországon. Nagy felelősségünk tudatában a méneket a legjobb és legősibb tenyészetekből választottuk, törekedve arra, hogy minél több különböző vérvonal képviseltesse magát hazánkban. Mára közreműködésünkkel több kiváló minőségű tiszta vérű spanyol kanca is érkezett az országba.

2008-tól saját kanca állománnyal is rendelkezünk. Kanca családunk a világhírű Domecq tenyészetből való. Régi, mára már Spanyolországban is ritkán fellelhető vérvonalak hordozói. Ugyanebben az évben gazdagodott lóállományunk 9 magasan képzett Domecq tenyésztésű ménnel, melyek között van elit kategóriájú fedezőmén és a spanyol díjlovagló válogatott tagjaként az aacheni világbajnokságot megjárt Osado XV is.

A Domecq család meghatározó szerepet vállalt a spanyol lovas életben, generációk óta a lovas bikaviadal elitjébe tartoznak,a jerezi spanyol lovasiskola alapítói, a modern nyugat európai díjlovassportot hozták be és ötvözték országukban abban az időben, amikor az ibériai félsziget hermetikusan el volt zárva a modern lovassportoktól, a tisztavérű spanyol ló nemzeti szövetségében (ANCCE) állandó elnökségi tagként tevékenykednek. Lovaikat nem csupán küllemre és mozgásra tenyészik, hanem kipróbálják a bikával való napi munkában, a bikaviadalban, a magasiskolában és a versenysportban is.

Mind ménjeink mind kancáink ugyanazokból a vérvonalakból származnak, mint a Grandero, Merchero és Invasor. Mindhárman megjárták az olimpiai válogatottat  a spanyol díjlovagló csapat tagjaként. Utóbbi lovasával, Rafael Soto-val az athéni olimpia ezüstérmes csapatának tagja volt.

2009-ben elnyertük az ANCCE-tól a legjobb külföldi tenyésztő címet, melyet a Sevillában minden évben megrendezett Sicabon vehettünk át ünnepélyes keretek között.

Tenyészetünkben évente átlagosan 6 csikó születik, kanca és méntelepünkön nevelkednek, majd 3 éves kortól- nemtől függetlenül – belovaglásra kerülnek. Legtöbbjük iskolánkban marad és mára már átvették méltó helyüket a bemutatóinkon  és tenyésztésben szüleik után.

Ménesünk minden évben kínál választott csikókat és belovagolt , képzés alatt álló méneket és kancákat eladásra (lásd eladó lovak menüpont).

Fedeztetés

Mivel a spanyol ló több ma létező lófajta alapjául szolgált, ezért nemesítés/vérfrissítés céljából más fajtákat is fedezhet (lipicai, lusitano stb.).Az ibériai és dél-amerikai lótenyésztők több új fajtát is létrehoztak, melyek napjainkban már saját tenyész könyvvel és szövetséggel rendelkeznek, ilyen a hispano-arab fajta, amely a tiszta vérű spanyol és a telivér-arab keresztezése vagy az azteca, amely a quarter horse és a tiszta vérű spanyol kombinációja. Mindkét lófajta kiváló tulajdonságokat ötvöz, és előszeretettel alkalmazzák őket bikaviadalon vagy más magas képzettségi szintet és fegyelmet igénylő tevékenységre. Hazánkban ménjeink fedeztek lipicai, shagia-arab és telivér-arab kancákat, frízeket és félvér kancákat is, az első csikók 2005-ben születtek. A sikeres párosítások és a mének jó örökítő-képessége a kancatulajdonosok és lószeretők nagy megelégedését és lelkesedését váltotta ki, így a fedeztetések száma egyre nő.

Fedeztetéssel kapcsolatban érdeklődni lehet:

Borsó Dorottya: +36 30 9 857 470

Borsó Béla: +36 30 9 857 470

 

ELADÓ LOVAK

 

Az évek során kialakult szerteágazó spanyol kapcsolatrendszerünkkel, nyelvtudásunkkal és tapasztalatainkkal minden, spanyol lóvásárlás iránt komolyan érdeklődőnek állunk rendelkezésére. Az általunk ismert neves tenyésztők, állatorvosok és lovasok (Jerezi Királyi Spanyol Lovasiskola) segítségével különböző korú, képzettségű és árkategóriájú mének és kancák megkeresése válik lehetővé. Átvállaljuk az időigényes felkutatás terhét. A lóvásárlással együtt járó teendők, mint kiutazás, hazaszállítás szervezésében is segítséget nyújthatunk, hiszen többszöri lóvásárlásunk alkalmával megbízható partnerekre tettünk szert.

Saját ménesünkben minden évben születnek csikók, kancáink és ménjeink kivétel nélkül mind fontos  vérvonalak hordozói (lásd tenyésztés) Jelenleg is szolgálunk eladó kancákkal és fiatal ménekkel (lásd bővebben: eladó lovak).

 

 

SZAKISKOLA

Az Epona Spanyol Lovasiskola Lovasaink 2007-óta Lotenyésztő és Belovagló szakmát szerezhetnek. 2012-óta végzett lótenyésztőink számára lehetőség nyílik a Testnevelési Főiskolával együttműködve középfokú edzői képesítést szerezni.

Felvételi követelmény:

-16 és 23 éves kor között lehet hozzánk jelenkezni, abban az esetben, ha még nem rendelkezik szakmai tanulmányokkal.

-Középszintű lovastudás (biztos idomító ülés, a lovat tudni kell támaszkodtatni, patanyomfigurák ismerete)

-tandíj nincs Tanulóink számára 30 magasan képzett mén áll rendelkezésére, a gyakorlati oktatást Borsó Ágnes és Borsó Dorottya végzik, spanyol edzőkkel és jól képzett segédedzőkkel kiegészítve. Ménesünkben a tanulóknak lehetőség nyílik a magas szintű lovastudás megszerzése mellett a tenyésztésbe, lótartásba és fiatal lovak képzésében is gyakorlatot szerezni. Tudásukat színvonalas bemutatókon kamatoztathatják, már tanuló éveik alatt. Célunk, hogy hazánk lovaséletét jól képzett szakemberekkel gazdagítsuk, a lovaskultúránkat népszerűsítsük, és igényesen kiválasztott, világhírű ménesből származó vérvonalakkal a hazai lóállományt bővítsük.

– Intézményünk ötödikként csatlakozik, ahhoz a négy európai iskolához, ahol zárt oktatási rendszerben, magasan képzett lóállományt rendelkezésre állítva zajlik a lovas szakemberek képzése.

 

Jelentkezés:

Előzőleg e-mailen beküldött lovasönéletrajz alapján (epona@t-online.hu), telefonos egyeztetéssel

tel: Borsó Dorottya +36 30 9 857 470,

Borsó Ágnes +36 30 9832 533

 

 

 

 

KURZUSOK

Két hetes kurzusokat indítunk haladó lovasok számára lovaglási lehetőséggel az Epona Spanyol Lovasiskola lovain. (Maximum létszám 2 fő.) /beszélt nyelvek: magyar, angol, német, spanyol

Tartalom: Napi 1 futószáras ülésjavító edzés, 1 idomító edzés a lovas tudásának megfelelő idomítottságú lovon, 1 kézen idomítás (az alapoktól lovastól függően akár a magasiskoláig)

Ellátás: közlekedésről, szállásról, étkezésről a lovasok maguk gondoskodnak. (Közeli szállodák: Tata: Hotel Gottwald, Bicske: Báder fogadó, Herceghalom stb.

Ár: 1000 Euro / fő

 

Jelentkezés

E-mail: epona.spanyol.lovasiksola@gmail.com

Tel.: Borsó Dorottya +36 30 9 857 470,

Borsó Ágnes +36 30 9832 533

 

 

LÓKIKÉPZÉS

 

Korlátozott számban vállaljuk lovak kiképzését bokszos tartással, igény szerint karámozási lehetőséggel.

Érdeklődni Borsó Dorottyánál (+36 30 9 857 470).

 

 

 

 

 

BEMUTATÓK

2002-óta  először a spanyol ló és lovaskultúra népszerűsítése érdekében magasan képzett lovainkkal különböző rendezvényeken bemutatókat vállaltunk. Lovasaink Borsó Ágnes és Borsó Dorottya mellett, kívánság szerint Spanyolországból érkező rejoneador (lovas torreador) fellépésével.

Részt vettünk kaposvári,komáromi, szilvásváradi, bábolnai, budapesti és sok más lovasbemutatón.

2005-ben a Budapest Sportarénában megrendezett Apassionataban  lovasaink voltak az egyedüli magyar résztvevők.

2006-ban nagyszabású terveket valósított meg cégünk: az Apassionata keretein belül csak magyar szereplőkből álló show-műsor megszervezésével, amely a magyar lovaskultúra történetét mutatta be,lovaink a barokk és reneszánsz részben szerepeltek.

2007-től cégünk már iskolaként , tanulóink fellépésével vállal bemutatókat, melyekben a klasszikus díjlovaglás mellett a magasiskola elemeit is bemutatjuk.

2008-tól 4 évig  immáron Epona Spanyol Lovasiskolaként a budai vár Oroszlános udvarában tartottunk heti rendszerességgel gálaműsorokat.

Mellette és azóta is egyéb nagyszabású rendezvényeken népszerűsítjük a magyar lovaskultúrát. Szilvásvárad, Hortobágy, Komáromi gálaműsor,2010  Equifest- Örökségünk című előadásunk, Budapest sportarénában rendszeresen,Nemzeti vágta, Kincsem Park, Szépalma , Izsák- fogathajtó világbajnokság, Lipica és sok más színhelyen.

Legutóbbi  nagy projektünk  2017-ben az osztrák Styriarte La Margarita című nagysikerű Lovasbalettje volt, melyben világhírű operaénekesekkel és a grazi Filharmónikusokkal együtt elevenítettük meg a II. Lipót esküvőjére olasz zeneszerzők által megírt lovas operát.

Utazásaink mellett saját lovardánkban is rendszeresen tartunk előadásokat. Ezek időpontjait honlapunkon az Események/Hírek menüpontban mindig feltüntetjünk.

Igény szerint csoportoknak itthoni helyszínen méneslátogatással bővített bemutatókat ajánlunk, illetve csapatunk vállal előadásokat más helyszínen is.

 

 

NYÍLTNAP

Igény szerint csoportok részére lovarda és méneslátogatást biztosítunk edzésnézési lehetőséggel. Részletekkel kapcsolatban bővebb felvilágosítást a megadott elérhetőségeken adunk.